Teater och träning på Isgård

Alla inlägg den 26 januari 2008

Mycket är möjligt om man bara frigör sig från gamla mönster och föreställningar. Hur man tränar unghästar till exempel. Jag har jo med en metod i bagaget, som jag lärde mig på Wiesenhof för ett antal år (23!) sen. Den är inte alls dum, den metoden. Det var rätt mycket beröm och undviker situationer man inte vill hamna i. Ett ganska positivt sätt  i alla fall (det blev aldrig nåt "nej!" t ex).  Men den kräver folk som kan sin sak och man skapar hästar som bara är vana mycket. De har inte lärt sig  att tänka.

Nu har vi i alla fall dragit igång projektet "unghästträning med positiv förstärkning"! Projektet är tänkt som en workshop där alla möts på samma villkor (lite svårt för mig att bli av med ridlärarstilen ;-)). Det är med hästar och folk i olika åldrar och med olika baskunskaper. Vi alla ska försöka att hjälpa varandra och lära av varandra. Det ska bli så kul! Än så länge känns det som om det endast finns fördelar med projektet!

Idag var det alltså dag 1: Vi har skapat en lista med färdigheter som hästarna ska kunna om 12 veckor. Vi skall öva på en färdighet per vecka. Och så ska vi turas om vem som bestämmer vad som ska övas under veckorna.

Idag bestämde Johanna att vi ämna den här veckan åt "fotgåendet". Jag valde att börja i ridhuset (jag har med hästar, som inte ens vet vad "klick" betyder). Jag tror, att det var kul för alla. Även om Evas och Johannas hästar redan kännde igen "fotgåendet" kunde vi ökar svårighetsgraden genom att lägga till olika störfaktorer (presenningar på marken och flaxandes i luften, studsande bollar). Det gick verkligen bra! Inte ens mina lite nervösa nybörjar-hästar ville frivillig lämna ridhuset, men det gick jo snabb att ändra på..de kan nämligen "gå fot" nu (nästan, iallafall ;-)). Kul också, att man kan jobba med hingstar och ston samtidigt..de verkar inte bry sig särskilt mycket om nåt annat än sina övningar!

Jag ser fram emot morgon-dagen, då ska vi ge oss ut och gå "fot" på fälten. Det är verkligen riktig kul att träna i grupp! 

Ari, workshop-deltagare :-) 

Presentation

Omröstning

Vad ska finnas i en godispåse här på gården?
 Allt från karamellkungen
 Ekologiska godis, även om de är dyra
 Hemlagad med bara lite socker
 En blandning av allt är bäst
 Jag bryr mig inte

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards