Teater och träning på Isgård

Alla inlägg den 24 februari 2011

Av Mimulus Teater med häst och hund - 24 februari 2011 23:47

Det var länge sedan vi skrev om det men caféet börjar faktiskt liknar ett café nu. Disken är uppe, inklusive glasvitrin för vederbörlig presentation av lyxiga tårtor och saftiga kakor. Det finns snart dörrar överallt där det ska finnas dörrar och en sista omgång med väggmålning har börjat ikväll. Jag vet att jag skulle slänga in en massa bilder här nu med disken och tårtbitar osv men tyvärr har jag lånat ut kameran till pappa som tydligen inte fick med sin från Tyskland.

Det som är mest spännande just nu är förstås beställningarna som anländer. Två jättefina mokkabryggare har kommit förra veckan och jag borde nog lära mig snart hur man använder dem. ;-) Jag tycker ju bara om te och är därför extraglad att allra viktigaste paketen är redan här: 6 kilogram Darjeeling, FTGFOP1. Det finns nu 2010 Second Flush plus selected och grön Darjeeling här i caféet. Ekologisk och fair handlad förstås.

Jag har köpt te av Teekampagne  i över 20 år nu och det är otroligt kul att se projektets utvecklingen. De alltid lagt stor vikt på bra kvalité och fair trade men de har från början även öppet deklarerat alla kemiska bekämpningsmedel som kan finnas i te. Alla deras Darjeeling-sorter är sedan länge ekocertifierad men det brukar stå vad de har hittat på och i tebladen ändå. De letar efter 486 kemikalier och på förpackningen fanns det oftast två eller tre som låg långt under gränsvärdena men som gick att påvisa även i ett ekote. Man kan ju börja undra nu vad som finns med i ett vanligt paket ”märkeste” från affären.

På Teekampagnens hemsida står det att de i början hade problem att övertyga plantageägarna och arbetarna att sluta använda pesticider och dylikt. De kunde helt enkelt inte fatta att människorna på andra sidan jordklotet brydde sig om tiondedels milligram av substanser som alla använde på alla plantager överallt.

Men det här året har jag för första gången fått paket där de inte har hittat någonting alls! Vilket måste betyda att inte bara plantagen som teet kommer ifrån (Chamong) har slutat använda bekämpningsmedel utan även de runt omkring. Tänk vad häftigt det är att ett studerandeprojekt på ett universitet inte bara växer till sig till världens största importör av äkta Darjeeling utan att det även kan påverka odlingsmetoder i en hel region. Inte genom utbildning eller utvecklingsstöd eller andra hjälpprojekt utan genom marknaden. ”Vi köper bara ekologiskt te från en plantage som har bra arbetsvillkor” leder faktiskt så småningom till allt fler ekologisk odling och bra arbetsvillkor. Och det är typ lilla jag som har bidragit till det genom att helt enkelt köpa bästa ekokvalitet som ändå inte kostar mycket mer än vanlig affärste. Folk, köp ekologiskt och fair trade! Det funkar! Skithäftigt! Go, Teekampagne!

Nu väntar vi med spänning på kaffet från en liten ekoplantage i Rwanda och smaskiga och bizarra chokladkreationer från en manufaktur i Österrike. Även chokladen ekologisk såklart.

Lite bokstavsgalen ikväll,

Jana


Presentation

Omröstning

Vad ska finnas i en godispåse här på gården?
 Allt från karamellkungen
 Ekologiska godis, även om de är dyra
 Hemlagad med bara lite socker
 En blandning av allt är bäst
 Jag bryr mig inte

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards