Teater och träning på Isgård

Direktlänk till inlägg 28 december 2008

Hästlek

Jag läser och läser och läser..om häst"träning"..i AND-forumet. Det finns hur mycket intressant som helst där, tex att leka med hästarna som grunden till all träning (låter det bekant, hundägarna?). Där har jag hittat min inspiration igen, denna läsning gör att det är kul och spännande att vara med hästarna igen.

Varje morgon går jag alltså ut och försöker att bara vara och leka..utan massvis med krav, vad hästarna ska, vad jag borde, vad vi ska kunna om en månad, etc..Oftast går det rätt bra, men vad gör man med en Hamar som envist ignorerar all lek och bara förföljer mig i sidled eller baklänges? Med honom är det svårt att springa och busa..han vänder bums och..där kommer han igen..baklänges.

Jag har alltså kollat i forumet (vad gör de andra i ett sånt fall?) och fått tipset att ignorera hästen och bara lekar med någonting, typ boll (och vara koncentrerad på bollen och inte på hästen, inte väntar på att hästen ska haka på).

Läst, gjort..jag springer runt runt med Evas fotboll, snart kan jag dribbla och kontrollera bollen (har aldrig spelat fotboll förr, bara basketboll, men det skrämmer Hamar ;-)). Hamar blev lite förvånad (lite spanandet ur ögonvrån då och då är väl tillåtet?), funderade vad han skulle göra, om jag är så ointresserad i honom och lekar med nån dum boll.

Han hittade på sommartrixen: han la sig ner och satte sig sen!! Det kunde jag bara inte ignorera! Han fick godis och beröm massvis..och det gjorde bara att han nu lägger och sätter sig så fort jag börjar lira med bollen...suck!

Han lekar fortfarande inte..men jag ska nog komma på nån lek han tycker om! Någon som har tipps?

Ari

 
 
Ulrika

Ulrika

28 december 2008 17:52

Hej!
När jag läste ditt inlägg om den olekande Hamar, kom jag att tänka på en del av mina dramaelever, nämligen dem med autism. De leker inte heller av sig själv i början. Deras lek har lossnat i att jag har hittat någon zon som de är säkra i och lekt i den. Så från att bara vicka lite med fingret i tur-tagningslekar brukar de utvecklas, så fort de förstår turtagning och hittar sin kropp och rörelse blir de vilt gastande, flaxande, skrattande och livade människor.

Jag tror att hästar också kan det där med turtagning. Olika lätt för olika individer, som med alla. Jag hade en häst som älskade att leka rätt över. Jag skulle stå i mitten, i en ganska smal del av hagen och han skulle försöka springa förbi. Jag stod och hoppade fram och tillbaka och han försökte finta mig. När han såg ett glapp, rusade han förbi mig och vände 180 grader för en ny omgång, ända tills jag ställde mig stilla. Då kom han fram och stoppade huvudet i grimman.

Så kanske kan det vara någon slags "Följa John" som passar Hamar? Om han följer dig baklänges och i sidledes, så kan han ju få följa dig. Det är ju enklet för honom, om han sedan börjar gå som du, i takt, så kan du göra hoppsasteg, eller bakåt-sidledes- andra hållet-trixigheter som han får anstränga sig för att följa. Det är något som mina hästar tycker är roligt. Därefter brukar jag låta hästen vara "John" och jag föjer. Ibland kan det innebära väntan och ibland kan man bli från sprungen, men oftast funkar det lätt.

Jag vet inte om jag svarat på det du tänkte, men vill gärna veta hur det går för er!

Ha det fint!

http:///dramahastar.blogspot.com

 
Ingen bild

ari

28 december 2008 18:31

VAD SPÄNNANDE, ULRIKA! Jag vill gärna veta mer om turtagningslekar..och jag ska definitivt försöka ledar-följer-leken (jag skrev om det i AND-forumet ;-))! Jag tror att jag går ut bums direkt och testa..Jag är sååå glad för ditt svar! TACK!!

 
Ulrika

Ulrika

28 december 2008 18:52

Hej, tack och tusan, för jag skrev ett långt svar om turtagning och att jag att jag alltid velat att mina hästar sku kunna lägga sig och sitta i dialog med mig, men att jag inte kommit dit och att bilderna ser så fina ut.
Men jag hade fel spamkod och allt försvann och nu ska jag ta hand om hästarna. Turtagning är ett begrepp jag lärt mig från mina studier i pedagogik. Det är när man turas om i leken med att leda och delar ansvar för att leken ska flyta. Från den enklaste formen "Tittut"-lekar med små barn, "Sicken blås" där man petar varandra i magen omväxlande, dansa många och följa varandras rörelse omväxlande till exempel. Turtagning är en oftast outalad intuitiv överenskommelse om lek, som jag tror kommer spontant när vi öppnar oss. Ibland är det svårt att hitta ingången till leken. Då ska man inte kämpa och få kramp, för då går leklusten förlorad. Bättre då att leka annat, leka med annan eller vila, samman eller var för sig. För det är också turtagning vila och lek, lek och vila.

Jag ska kolla ADN-forumet, men nu analoga hästar kallar!

http:///dramahastar.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Även om det inte märks ute så är det äntligen jul, känns väl mer som påsk eller midsommar. Moril har haft kul med sin lilla kalender och det märks tydliga skillnader på honom. När han tidigare har börjat smågråta när vi körde runt i stan – stan...


Sista gången vi är ute och tittar på barn i den här kalendern. Men inte sista gången för alltid. Moril har fått nya kompisar som kan tänka sig träffa honom igen och så hoppas vi att vi lär känna massvis med nya vänner i januari när brukshundklubbens ...

Hade egentligen tänkt mig en skola idag men hann inte riktigt med detta eftersom brukshundklubbens projekt kring flyktingintegration hade beviljats de ansökta pengarna. Så istället för att träna Picarden med barnen blev det lite info här och var och ...


Vi hade satsat på skolans lunchrast för att kunna titta på barn idag. Men när vi skulle iväg fick jag inse att stegen fortfarande fanns i bilen och att jag först måste plocka ut allt för att sedan sätta in hundgallret igen. Missade därför rasten med ...


      Än en gång var det fler barnmöten för matte än för hunden. Men det var sista gången i år, imorgon är det hundträning som gäller igen. Jag antar att det är lika lätt idag för er som det var för hunden så jag får hitta på något elakt ställe...

Presentation

Omröstning

Vad ska finnas i en godispåse här på gården?
 Allt från karamellkungen
 Ekologiska godis, även om de är dyra
 Hemlagad med bara lite socker
 En blandning av allt är bäst
 Jag bryr mig inte

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards